8 травня Православна Церква вшановує пам’ять святого апостола і євангелиста Марка.
Апостол Марк народився в Єрусалимі. Він був племінником апостола Варнави і учнем апостола Петра. У ніч хресних страждань Христа він слідував за Ним.
Апостол Марк заснував Церкву в Єгипті, був першим єпископом в Олександрії. З проповіддю Євангелія подорожував в Лівії, Нектополі, у внутрішніх областях Африки. Відвідав апостола Павла в Римі, де він був ув’язнений. За переданням, тут апостол Марк написав Євангеліє для язичників, які увірували в Христа.

Стародавні церковні письменники свідчать, що Євангеліє від Марка є коротким записом проповіді і розповідей апостола Петра. Повернувшись до Олександрії, апостол укріплював віруючих, протидіючи язичникам. Святий Марк, передбачаючи свою смерть, поспішив залишити після себе наступників — єпископа Ананія і трьох пресвітерів. Незабаром язичники напали на апостола під час богослужіння, побили його, потягнули по вулицях міста і кинули в темницю. Вночі йому з’явився Спаситель і укріпив його.
На ранок натовп язичників знову варварськи потягнув апостола Марка в судилище, але по дорозі св. Євангеліст помер із словами: «В руки Твої, Господи, віддаю дух мій».
Євангеліст Марко хоча й був євреєм, але не писав єврейською мовою, а грецькою. Цей факт підкреслює те, що в християнстві ще з часів проповіді Спасителя всі мови вважаються святими у тій мірі, у якій передають слова Божі і служать для запису святих Писань.
За міцну віру цього апостола від сімдесяти зображують левом – символом могутності та влади.

Джерело

Scroll to top