Під час урочистої Божественної літургії у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі з нагоди дня пам’яті святителя Епіфанія, єпископа Кіпрського митрополит Вінницький і Барський Симеон від імені Священного Синоду привітав Предстоятеля з Днем тезоіменитства:

“Христос воскрес!

Ваше Блаженство!

В ці дні, коли весь православний світ продовжує радісно відзначати свято Пасхи Христової, Ви святкуєте пасху своєї душі – День тезоіменитства. З цієї нагоди дозвольте привітати Вас від імені Священного Синоду, єпископату, духовенства і всіх вірних чад Помісної Православної Церкви України, які в цей день молитовно вітають свого Предстоятеля.

Святитель Епіфаній Кіпрський, ім’я якого Ви носите, був видатним ієрархом Христової Церкви, духовним подвижником, самовідданим служителем Слова і проповідником Істини. Найбільше прославився він захистом віри і чистоти Церковних догматів.

Надихаючись прикладом Вашого небесного покровителя, Ви також благоговійно і ревно звершуєте своє служіння, пильнуєте себе i всю словесну отару, в якiй Дух Святий настановив вас бути Першосвятителем і «пасти Церкву Господа i Бога, яку Вiн надбав Кров’ю Своєю». (Діян. 20,29)

Як і Вашого небесного покровителя святителя Епіфанія, Господь покликав Вас до відповідального служіння Церкві у дуже непростий час. Православна Церква України нині переживає період свого становлення. Великої уваги потребують усі сторони її буття: богослужіння, просвітництво, соціальне служіння і безліч інших напрямків.

Звичайно, усі ми, єпископат, духовенство і віряни, також докладаємо свої зусилля у спільну справу служіння Богу і людям, однак саме на Вас покладено відповідальність за Помісну Українську Церкву, яку Христос довірив у Ваші руки. Тому ми просимо Всемилостивого Господа зміцнити Ваші духовні і тілесні сили та примножити ті духовні дари, якими Він рясно благословив Вас.

«Не може сховатися місто, яке стоїть на верху гори. І не запалюють світильник, щоб поставити його під посудину, але на свічник, — і світить всім у домі» (Мф. 5,14-15). Те світло, яке запалив у Вашому серці Господь, бачать усі. У повсякденному спілкуванні з різними людьми Ви проявляєте любов і лагідність, у відстоюванні інтересів Церкви ми бачимо Вашу твердість і наполегливість, у вирішенні складних питань – мудрість і розважливість.

Усі добрі якості, якими Вас наділив Господь, допомагають кораблю Православної Церкви України, який рухається під Вашим керівництвом, успішно долати труднощі і обходити усі небезпечні місця у життєвому морі, зберігаючи паству у спокої і мирі. Це стосується і тих нових викликів, з якими в останні декілька місяців стикнулися суспільство в цілому і церковна спільнота в усьому світі.

Ми дякуємо за Ваші труди, ще і ще вітаємо Вас, дорогий наш Предстоятелю, з Днем тезоіменитства, і бажаємо Вам здоров’я, миру, радості, добра, благополуччя, довголіття, яким був відомий і Ваш небесний покровитель святитель Епіфаній, і молимося, щоби Господь і надалі давав Вам «силу наставляти в здоровому вченнi» (Тит. 1,7) і правдиво навчати Вашу велику всеукраїнську паству слову Божественної істини.

Іс пола, еті деспота!”

За матеріалами Прес-служби Київської Митрополії

Української Православної Церкви (ПЦУ)

Scroll to top