У зв’язку з ухвалою нових доповнючих рішень Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України) від 9 квітня 2020 року, щодо врегулюлювання практичних настанов для пастирів у звершенні богослужінь, таїнств та інших церковних обрядів у період карантину, для духовенства і вірних Житомирсько-Овруцької єпархії УПЦ (ПЦУ) БЛАГОСЛОВЛЯЄТЬСЯ:

  • Враховувати та виконувати рішення Священного Синоду Православної Церкви України, законні приписи, розпорядження та карантинні обмеження, які впроваджуються державою, органами місцевого самоврядування та органами охорони здоров’я, не допускати як ігнорування реальної небезпеки, так і проявів паніки. Під час богослужінь у храмі мають бути присутні священнослужителі та церковнослужителі, чтеці та співці, інші особи, які беруть участь у звершенні богослужінь та забезпеченні трансляції (у разі її здійснення) – спільною загальною кількістю не більше 10 осіб. Національна поліція роз’яснила, що вважатиме порушенням норм карантину як присутність більшої кількості осіб у храмі, так і присутність богомольців на територіях біля храмів на відкритому повітрі у будь-якій кількості, за що вважає за можливе притягати до відповідальності.
  • У час поза богослужінням у храмах не повинні знаходитися одночасно більше ніж дві особи (не враховуючи священнослужителя) – у храмі великого розміру, і більше однієї особи (не враховуючи священнослужителя) – у храмі малого розміру, ззовні не повинні утворюватися черги.
  • В час святкування свята Входу Господнього в Єрусалим (Вербна Неділя) священнослужителям забезпечити необхідну кількість віття верби та після завершення Божественної Літургії в день свята освятити. Організувати протягом Недільного дня (за можливості впродовж Страсного тижня) не порушуючи норм відвідування храму отримати освячену вербу. У селах, селищах міського типу допускається освячення верби за таким чином:
  • після завершення Божественної Літургії сповістити вірних за допомогою Церковного дзвону (якщо є така можливість) про початок освячення віття верби. Один представник сім’ї виходить з приготовленим віттям біля свого будинку, а священнослужитель дотримуючись відповідної відстані освячує віття.
  • Протягом Неділі та Страсного тижня вірні подають у храм прохання за здоров’я чи за упокій на Пасхальне богослужіння. Також можливо з проханням подавати церковні свічки, які будуть запалені під час святкової Божественної Літургії.
  • Нагородження черговими нагородами до свята Пасхи перенести з Страсного тижня на День Святого Духа (8 червня 2020 року), під час богослужіння престольного свята Свято-Духівського чоловічого монастиря с. Городське, Коростишівського району, Житомирської області.
  • Повноцінне нічне Пасхальне богослужіння (Полуношниця, Пасхальна рання, Пасхальні Часи та Божественна Літургія) звершувати тільки в Свято-Михайлівському кафедральному соборі м. Житомира з використанням онлайн трансляції. Духовенству закликати парафіян долучатись до богослужінь через засоби трансляції. З місцевого храму  в соцмережах (якщо є така можливість), із Свято-Михайлівському кафедральному соборі м. Житомира чи кафедрального собору Предстоятеля на центральних телеканалах.
  • Всім іншим парафіям в містах, селищах міського типу, селах Житомирсько-Овруцької єпархії УПЦ (ПЦУ) звершувати тільки Пасхальні Часи та Божественну Літургію в ранковий час визначений настоятелем храму.
  • 18 квітня впродовж усього дня та 19 після Божественної Літургії освячувати пасхальні приношення на церковному подвір'ї (з дотриманням карантинних норм та піснеспівів Великої суботи). У сільській місцевості можна діяти за рекомендаціями Священного Синоду УПЦ (ПЦУ), коли приношення освячують біля подвір'я парафіян.
  • У разі, якщо миряни не мали можливості у жоден з перелічених способів отримати благословення верби, великодніх страв – благословляю їм в день свята, в час після прочитання відповідних молитов про благословення у храмах, окропити їх водою, освяченою на свято Богоявлення. 
  • Під час здійснення поховання слід додержуватися наступних рекомендацій Міністерства охорони здоров’я:

– допускати не більше 10 присутніх осіб за умови одночасного перебування у приміщенні;

– розташування має бути не більше 1 особи на 10 квадратних метрів площі;

– повинна зберігатися безпечна дистанція у 1,5 метра між присутніми;

– заборонено цілувати тіло померлої особи через ризик інфікування.

  • В поминальні дні (радоницю) звершити заупокійні молитви в храмах, але відвідання священниками і мирянами кладовищ у поминальні дні перенести на Троїцьку поминальну суботу (6 червня 2020 р.). Винятки можуть бути на місцях за домовленістю з місцевою владою. 

                    Керуючий
Житомирсько-Овруцькою єпархією                               +
Паїсій                                                                                                                                                                                        Єпископ
                                                                           Житомирський і Овруцький

Scroll to top